At være vidne til en forbrydelse eller ulykke kan være en voldsom oplevelse. Det, du som vidne oplever, ser, hører og eventuelt lugter, kommer som oftest helt overraskende og uventet. Måske er du tilskuer, måske er du den, som yder førstehjælp ved en ulykke.

Måske klarer du uden problemer opgaven og fortæller stille og roligt politiet, hvad der er sket, og hvad du har set og hørt. For nogle vidner kommer der en reaktion efterfølgende. Det kan for eksempel være efter et par kilometers kørsel, måske når du er kommet hjem og får ro til at tænke over din oplevelse eller i dagene efter.

Reaktionerne kan være helt de samme, som hvis du er offer og har været udsat for en forbrydelse eller ulykke, som for eksempel:

Normale reaktioner på en unormal hændelse

Her er en oversigt over nogle af de normale reaktioner, du kan opleve efter en unormal hændelse

Vigtigst er det at vide, at det er normale reaktioner på en unormal hændelse.

Lille guide til dig, som er vidne

Hvis det er lige efter den voldsomme oplevelse, er det vigtigt, at du:

  • er i sikkerhed
  • får omsorg, tæppe, kaffe, the, lidt let mad osv.
  • ikke sover de første 6 til 8 timer
  • ikke indtager medicin, vin, øl, spiritus, stoffer
  • spiller spil på telefonen, løser kryds og tværs, ser fjernsyn osv.

De pårørende er en vigtig støtte. Fortæl dem om dine oplevelser.

Reaktioner kan vare 4 – 6- uger, de kan komme og gå. De skal aftage i ”styrke og omfang”, ellers kan det være en god idé at kontakte egen læge, sundhedsforsikring eller alm. forsikring med henblik på en henvisning til psykolog.

Henvendelser med ønske om bistand af en offerrådgiver og spørgsmål vedrørende ulykker og forbrydelser bedes rettet til en offerrådgivning nær dig – se oversigten her https://offerraadgivning.dk/kontakt/

Du kan også kontakte Offerrådgivningen ved at udfylde formularen på denne side, og vi vil snarest besvare din henvendelse. Postnummer og by skal vi bruge til at sætte dig i kontakt med den nærmeste Offerrådgivning.