Er du pårørende?
Som pårørende tænker du måske, at du skal være stærk for den ven eller det familiemedlem, der har oplevet noget voldsomt. Men uanset hvad du oplever, så behøver du aldrig sidde alene med det. Det er vigtigt, at du får talt med nogen om, hvordan du har det, og hvad du kan gøre som pårørende.
Et menneske, der har været udsat for en voldsom oplevelse som offer eller vidne, kan reagere meget forskelligt. Nogle lukker sig helt inde, mens andre taler uafbrudt. Der er mange forskellige måder at reagere på. Det kan være rigtig svært som pårørende at opleve, hvis det familiemedlem eller den ven du står nær, opfører sig helt anderledes, end han/hun plejer.
I langt de fleste tilfælde, er det du oplever en normal reaktion på en unormal oplevelse. Det er det som oftest også for det familiemedlem eller den ven, der er offer for ulykke eller kriminalitet.
Børn og unge kan reagere ved ikke at ville tale om det, der er sket. Du skal om muligt være klar, når barnet eller den unge får lyst til at tale med dig. Og det vil ofte ske helt uventet. Giv dig alligevel tid lige netop dér!
Sådan kan du gøre som pårørende
Husk at der ikke er en tidsramme for sorg og sorgbearbejdning.
Husk at det ikke er meningen, at du skal tage den traumatiske hændelse væk fra ofret. Den får over tid sin egen plads.
Sådan får du hjælp
Ring til os
Vores telefonrådgivning er åben døgnet rundt. Ring anonymt på 116 006, og få direkte kontakt til en af vores uddannede rådgivere.
Chat med os
Foretrækker du at skrive frem for at tale? Vores chatrådgivning er åben på bestemte tidspunkter, og her kan du få anonym støtte.
Skal vi ringe dig op?
Nogle gange er det svært at tage det første skridt. Giv os nogle få oplysninger, så kontakter vi dig, når det passer dig.