Når et menneske rammes af en voldsom hændelse

En voldsom eller traumatisk hændelse er en begivenhed, der ofte vil være udenfor dit sædvanlige liv og din velkendte hverdag, og som kan forårsage en fysisk, følelsesmæssig eller psykisk reaktion. Vi reagerer alle forskelligt på voldsomme ulykker. Det afgørende er at være opmærksom på, at du har haft en voldsom oplevelse og eventuelle ændringer i, hvordan du har det.

Har du for eksempel været udsat for overfald, vold, voldtægt, indbrud, røveri, trafikulykke eller andre voldsomme ulykker, kan det være godt at tale med nogen om, hvad du har oplevet. Måske skal du have hjælp til at finde en psykolog eller advokat. Måske skal du have hjælp med anmeldelse eller erstatning. Eller måske har du brug for at tale med en, der lytter og forstår.

Normale reaktioner på en unormal hændelse

Som offer er det naturligt og helt normalt, at du oplever forskellige reaktioner. Her er en oversigt over nogle af de normale reaktioner, du kan opleve efter en unormal hændelse

Vigtigst er det at vide, at det er normale reaktioner på en unormal hændelse.

Lille guide til dig, som er offer

Hvis det er lige efter den voldsomme oplevelse er det vigtigt, at du:

  • er i sikkerhed
  • får omsorg, tæppe, kaffe, the, lidt let mad osv.
  • ikke sover de første 6 til 8 timer
  • ikke indtager medicin, vin, øl, spiritus, stoffer
  • spiller spil på telefonen, løser kryds og tværs, ser fjernsyn osv.

De pårørende er en vigtig støtte. Fortæl dem om dine oplevelser.

Reaktioner kan vare 4 – 6- uger, de kan komme og gå. De skal aftage i ”styrke og omfang”, ellers kan det være en god idé at kontakte egen læge, sundhedsforsikring eller alm. forsikring med henblik på en henvisning til psykolog.