Er du vidne?
At være vidne til en forbrydelse eller ulykke kan være en voldsom oplevelse. Det, du sanser, kommer som oftest helt overraskende og uventet. Måske ser du en forbrydelse eller yder førstehjælp ved en ulykke. Som vidne kan dine reaktioner i nogle tilfælde være mere traumatiske end hos ofret, fordi du kan have været ude af stand til at handle i en situation, hvor du føler, at du kunne have gjort det.
Måske klarer du oplevelsen og fortæller stille og roligt politiet, hvad der er sket, og hvad du har set og hørt. For nogle vidner kommer der en reaktion efterfølgende. Det kan for eksempel være efter et par kilometers kørsel, måske når du er kommet hjem og får ro til at tænke over din oplevelse eller i dagene efter. Det er meget forskelligt, hvordan vi hver især reagerer på voldsomme oplevelser som fx at være vidne til en forbrydelse eller en ulykke.
Reaktionerne på en voldsom hændelse er meget forskellige, men er blandt andet frygt, angst, hjertebanken, søvnproblemer, flashbacks, skam, træghed, afmagt, svede- og fryseture og gråd. Det vigtigt at være bevidst om, at måden du reagerer på, er normal. Det er hændelsen, der har været unormal.
Tal med nogen
For de fleste er det godt at tale om oplevelsen. Du kan altid spørge nogen, der står dig nært om de vil tale med dig. I mange tilfælde kan det dog også være gavnligt at tale med nogen, som ikke står dig nært. Det kan fx være, hvis en forbrydelse eller ulykke er sket i dine nære relationer eller at du skammer dig over noget.
I Offerrådgivningen er vi altid klar til at lytte og rådgive dig. Det er gratis.
Vi taler med dig i fortrolighed – også hvis du ikke vil politianmelde. Hvis du skal vidne i en retssag, kan vi støtte dig igennem forløbet og informere dig om, hvad du kan forvente, der vil ske i retten. Og så følges vi også gerne med dig i retten, hvis du ønsker det. Vi hjælper dig også gerne med at tale om oplevelsen i retten.
Som vidne kort efter en ulykke eller forbrydelse
Hvis det er lige efter den voldsomme oplevelse, er det vigtigt, at du:
- er i sikkerhed
- får omsorg, tæppe, kaffe, the, lidt let mad osv.
- ikke sover de første 6 til 8 timer
- ikke indtager medicin, vin, øl, spiritus, stoffer
- spiller spil på telefonen, løser kryds og tværs, ser fjernsyn osv.
De pårørende er en vigtig støtte. Fortæl dem om dine oplevelser.
Reaktioner kan vare 4 – 6- uger, de kan komme og gå. De skal aftage i styrke og omfang. Det kan også være en god idé at kontakte egen læge, sundhedsforsikring eller alm. forsikring med henblik på en henvisning til psykolog.
Det kan også være en god idé at skrive din oplevelse ned.
Sådan får du hjælp
Ring til os
Vores telefonrådgivning er åben døgnet rundt. Ring anonymt på 116 006, og få direkte kontakt til en af vores uddannede rådgivere.
Chat med os
Foretrækker du at skrive frem for at tale? Vores chatrådgivning er åben på bestemte tidspunkter, og her kan du få anonym støtte.
Skal vi ringe dig op?
Nogle gange er det svært at tage det første skridt. Giv os nogle få oplysninger, så kontakter vi dig, når det passer dig.