digital krænkelse nøgenbilleder ulovlig deling offer

Sociale medier skal holdes ansvarlige

Hvis du deler en video, der indeholder musik, som du ikke har ophavsrettighederne til på de sociale medier, så bliver den med stor sandsynlighed fjernet. Hvis nogen deler intime billeder af dig på sociale medier, er det dit ansvar at blive opmærksom på det og få det fjernet – men det er urimeligt, mener Digital Ansvar. Offerrådgivningen og en række andre aktører står bag Digitalt Ansvar.

Digitalt Ansvar har i Altinget forholdt sig til et nyt lovforslag i EU, som placerer alt ansvar hos ofre for digitale krænkelser – og det er ikke godt nok. Sammen med en række organisationer og aktører stiller vi os bag Digitalt Ansvars indlæg. Hvis forslaget skulle blive til virkelighed, betyder det, at ofre for digitale krænkelser selv skal opspore og anmelde krænkende materiale – også når det bliver re-uploaded igen og igen.

– Det er fuldstændigt urimeligt, at ofre for digitale krænkelser selv skal holde øje med om krænkende materiale florerer på nettet. For det første er det en umulig opgave. Ingen kan overvåge alle de sider, som gerningsmændene har mulighed for at dele på. For det andet vil det betyde, at ofre for digitale krænkelser konstant skal genleve den traumatiske oplevelse, når de skal søge på nettet efter det krænkende materiale, siger sekretariatsleder Dorte Kallestrup Mortensen.

Offerrådgivningen rådgiver hver dag ofre, der har været udsat for kriminalitet, ulykke eller anden voldsom oplevelse. En betydelig del af Offerrådgivningens arbejde består i at hjælpe offeret med at genvinde trygheden i samfundet. Her er det afgørende, at offeret ikke konstant mindes om en traumatisk oplevelse, og her spiller digitale krænkelser en stadigt stigende rolle i henvendelserne til Offerrådgivningen.

– Det kan være enormt svært at lægge en oplevelse bag sig og få den bearbejdet, hvis overgrebet sker på ny hver eneste gang, man selv skal ind og anmode om at fjerne krænkende materiale som intimbilleder. Derfor står vi bag Digitalt Ansvar, når de mener, at Sociale Medier bør følge en række regler, fortæller Dorte Kallestrup Mortensen.

Du kan læse hele Digitalt Ansvars bud på reglerne i Altinget her.

Tags: , , , , ,