Støtte til ofrene for Bitcoin-bedrageri

En større gruppe forurettede for investeringsbedrageri får hjælp og støtte fra Offerrådgivningen gennem et tæt samarbejde med politiet i Midt- og Vestjylland.

Med en yderst professionel digital opsætning har en svindler snydt og bedraget danskere for penge gennem investeringsbedrageri. Det har haft store konsekvenser for ofrene, som har lidt både økonomiske tab og været udsat for manipulerende og bedragerisk adfærd.

Mange ofre, der har været i hænderne på disse dybt professionelle svindlere, skammer sig over at være blevet narret. Det er vigtigt at forstå, at svindlerne har brugt avancerede metoder til at franarre ofrene penge. Eksempelvis er bedrageriet foregået med hjælp fra digitale hjælpemidler, hvor ofret har kunnet følge med i sine fiktive investeringer, ligesom svindlerne har brugt avancerede manipulerende teknikker som beskrevet i DR’s podcastserie ’Bitcoin-bedraget’.

– Der er ingen tvivl om, at måden, hvorpå det her bedrageri er foregået, er dybt professionel. Det er skræmmende, hvor overbevisende gerningspersonerne er i deres metoder og formidling, fortæller politiinspektør Hans Roost hos Midt- og Vestjyllands Politi.

I samarbejde med Offerrådgivningen tager Midt- og Vestjyllands Politi hånd om ofrene for bedrageriet. I tæt dialog bliver offerrådgiverne i Midt- og Vestjylland klædt på af politiet til at tale om denne konkrete hændelse. På den måde mødes ofrene af offerrådgivere, der har god forståelse for deres situation og dermed kan hjælpe dem på bedste vis.

– Den viden, som politiet klæder os på med, gør os som offerrådgivere i stand til at tage hånd om ofret på en anden måde, end vi er vant til, når vi blot bliver ringet op uden forhåndsviden, og det er selvfølgelig med til at løfte den hjælp, som vi tilbyder, siger offerrådgiver i Midt- og Vestjylland Erik Bøttger.

De erfaringer, som politiet og Offerrådgivningen gør sig, deles kontinuerligt, så hjælpen til ofrene løbende opkvalificeres. På sigt vil Midt- og Vestjyllands politi arbejde for, at ofre, der ikke ønsker at bruge Offerrådgivningen efter en voldsom hændelse, aktivt skal fravælge det, frem for i dag, hvor Offerrådgivningen er et tilbud, man kan opsøge og takke ja til.

– Vi ønsker at tage flere i hånden og henvise dem til Offerrådgivningen. Som det er i dag, kan man takke ja til at tale med Offerrådgivningen, men vi kunne godt tænke os, at offerrådgivning bliver et naturligt valg, som man i stedet skal takke aktivt nej til, siger politiinspektør Hans Roost.

 

Har du mistanke om, at du er udsat for digitalt bedrageri?

Her er nogle gode råd til dig, hvis du har mistanke om, at du er udsat for digitalt bedrageri.

  • Bryd kontakten til alle, der vil ”hjælpe” dig med at få penge retur
  • Saml alle oplysninger og videregiv dem til politiet
  • Kontakt Offerrådgivningen
  • Få din PC renset for al software hos en professionel
  • Tal med din bank
  • Tal med din læge
  • Fortæl dine nærmeste, hvad du har været udsat for
  • Find information på sikkerdigital.dk